Projekts “Uguns dzelzi mīkstu taisa”

Finansēts no  “Latvijas valsts mežu un Valsts kultūrkapitāla fonda atbalstītās Vidzemes kultūras programmas 2020”, kuru administrē Vidzemes plānošanas reģions. Līdzfinansē Gulbenes novada pašvaldība.

Ar lepnumu varam atskatīties uz projektā paveikto – izveidoto dokumentālo amatierfilmu par mūsu novada cilvēku dalību barikādēs, degsmi, ar kādu iesaistītie Gulbenes jaunieši veidoja filmu, zināšanām, kuras bija iespējams smelties no kino jomas profesionāļiem.

Filmas virtuālā pirmizrāde  – 20. janvārī Gulbenes novada vidusskolā. Pēc tam filma ceļo uz novada skolām.

Gulbenes novada vidusskola  sadarbībā ar Gulbenes novada vēstures un mākslas muzeju aizsāka sadarbību 2020.gada janvārī, plānojot apkopot Barikāžu notikumu 1991.gada janvārī Rīgā vēsturi Gulbenes novadā.

Filmas veidotāji – novada jaunieši – Līva Lilija Graņica, Viktorija Korlaša, Raivis Rautmanis,  Andriana Vasiļjeva, Viktorija Ločmane, projekta vadītāja – Gulbenes novada vēstures un mākslas muzeja Vēstures nodaļas vadītāja  Ineta Bauere filmēšanas un mācību procesa koordinatore Monta Gāgane.

Projekta ietvaros kopš 2020.gada maija notika padziļināta tēmas izpēte – materiālu vākšana un apkopošana.  Gulbenes novada vēstures un mākslas muzejs sadarbībā ar Gulbenes 2.vidusskolu (kopš 2020.gada 1.augusta Gulbenes 2.vidusskolas projektus pārņem Gulbenes novada vidusskola) apzinājis jau esošās novada barikāžu dalībnieku liecības: atmiņu pieraksti, zinātniski pētnieciskie darbi, video un foto materiāli, sagatavots kopsavilkums. Kopā ar skolēniem darbojās arī skolotājas – Aivija Grīnberga un Ingrīda Sebre.  Barikāžu dalībnieku apzināšanu novadā, iespējamo filmas aktieru uzrunāšanu  darba grupa veica sadarbībā ar iesaistītajiem novada skolu jauniešiem no novada pagastiem.

Šešās mācībās jaunieši apguva zināšanas par dokumentālās filmas veidošanas principiem, radošajām kino profesijām, kuras vadīja  Aleksandrs Grebņevs – pieredzējis kino operators, kura filmogrāfijā iekļaujas vairāk nekā desmit dokumentālās filmas, vairākas mākslas filmas, īsfilmas, mūzikas video un reklāmas rullīši. Nodarbības par operatormākslu vadīja Armands Začs – montāžas režisors vairāk nekā divdesmit dažāda veida filmām, tostarp dokumentāliem darbiem un TV raidījumam. Kino konsultants un vadītājs nodarbībās montāžas pamatos, kā arī  konsultācijās filmas montāžas noslīpēšanas posmā. Dainis Jurga ir kinooperators, Latvijas Kultūras akadēmijas Audiovizuālās mākslas katedras vadītājs un tehnikas pārzinis. Pasniedzējs Latvijas Kultūras akadēmijā un Latvijas Mākslas akadēmijā, specializējoties operatormākslas un tehnisko prasmju apmācībā. Projektā ir kino konsultants un jauniešiem pasniedz nodarbības par skaņas tehniku un ierakstīšanu. Monta Gāgane – dažādās pozīcijās darbojas kino un reklāmas jomā; kino, reklāmas un TV projektos darbojusies kā producenta, kastinga un režisora asistente. Divkārt koordinējusi eksperimentālo kino festivālu “Process”, bijusi aizskatuves menedžere kino balvas ´Lielais Kristaps 2019´ ceremonijā. Projektā koordinē filmas veidošanu, koordinē jauniešu atbildības, māca un sadarbojas. Atmiņu video dokumentēšanai nepieciešamo prasmju un iemaņu apzināšana ir Montas atbildība projektā.

Dita Grigore,

projektu asistente skolā

Dalīties