Starptautiskie vācu valodas diploma eksāmeni (vācu valodas skolotāja Anita Putna)

Pagājušās nedēļas nogalē saņēmu informāciju no Vācijas kuratora Latvijā Dirka Šteiera kunga par starptautiskā 2. pakāpes diploma eksāmena rezultātiem, jo mūsu skolas 12. g klases skolnieks Haralds Bikše pieteicās šim pārbaudījumam iepriekšējā mācību gada maijā, bet 2020. gada 24. novembrī kārtoja rakstisko daļu un 7. decembrī – mutvārdus. Prieks bija ieraudzīt, ka Haralds eksāmenā ieguvis ļoti labo B2 līmeni un maijā saņems diplomu, kas ļaus startēt arī Vācijas augstskolās, nekārtojot eksāmenu vācu valodā, piedalīties studentu apmaiņas programmās.

Mācoties vācu valodu, viņš jau 10. klasē nokārtoja 1. pakāpes eksāmenu, iegūstot augsto B1 līmeni un saņemot diplomu. Tas dod iespēju startēt darba tirgū vācu valodā runājošajās zemēs.

 Protams, ka ceļā uz šiem sasniegumiem tika ieguldīts liels darbs gan vācu valodas gramatikas un vārdu krājuma apguvē, gan argumentētās esejas rakstīšanā.

Lai varētu nokārtot starptautiskās institūcijas pārbaudījumus, ir nepieciešams ļoti bagāts leksikas krājums par jebkuru tēmu. To apliecināja arī 7. decembrī kārtotā mutiskā daļa, kurā biļete sastāvēja no diviem punktiem.

Pirmajā punktā bija jārunā par  tēmu “Fitness” ar dotajiem impulsa vārdiem; pēc tam sekoja 5-6 min gara diskusija. Attiecīgo tēmu skolēns saņem 20 minūtes pirms eksāmena, un šajā laikā viņam jāizveido 5 minūšu garš referāts.

Otrais punkts –  sagatavotais pētījums par izvēlēto tematu. Haralds izklāstīja viedokli par tematu “Sollte man Roboter anstatt der Menschen in allen Wirtschaftszweigen einführen?” (“Vai cilvēku vietā vajadzētu ieviest robotus visās saimniecības nozarēs?”) Arī pēc  šīs prezentācijas notika 5-6 minūšu saruna ar komisiju.

 Mutiskās daļas atbilde šajā pārbaudījumā skolēnam ilgst 20 minūtes.

Ja cilvēkam ir konkrēts mērķis, tad arī visas grūtības ir pārvaramas. Šo domu akcentē arī Ērls Naitingeils – viens no personīgās izaugsmes kustības pamatlicējiem pasaulē.

“Menschen mit Zielen sind deshalb so erfolgreich, weil sie wissen, wohin sie gehen.” (Earl Nightingale) /”Cilvēki ar mērķiem ir tik veiksmīgi, jo zina, kurp dodas.”/

Dalīties