Izzinām Cēsis un Līgatni!  (Arīna Logina, Alise Maksimova – 10.b klases skolnieces)

Daudzas klases grib ekskursijās braukt uz citām valstīm, taču ir ļoti burvīgas vietas Latvijā. Tieši tāpēc mūsu 10.b klase devās uz skaisto pilsētu Cēsis. Īstenībā, mēs dzīvojot tik ilgi Latvijā, nepamanām, cik brīnišķīgus apskates objektus, muzejus, dabasskatus var apskatīt tepat.

Iesākām ceļu mēs 8:00 no rīta, tāpēc ceļš bija mierīgs  jo visi vēl snauduļoja. Pirmā pietura mums bija Cēsu pils muzejs, kur notika sociālo zinātņu un vēstures stunda, izmantojot “Latvijas skolas somas” piedāvāto  nodarbību “Deficīts un blats”. Mēs apskatījām, kāda bija ikdiena mūsu senčiem, vecākiem. Viņu uzdevums bija nostāvēt garās rindās, lai dabūtu vajadzīgos un kārojamos produktus, taču, sagaidot savu kārtu, reizēm izrādījās, ka beidzās vēlamā prece. Dažiem bija arī blats, bet tas gluži nebija visiem. Nākot no skolas, daudzi devās stāvēt 3 stundas rindās, lai no rīta brokastīs varētu ēst desu ar maizi, nevis pliku batonu. Mums bija iespēja pārbaudīt savu veiksmi, piedaloties loterijā. Atzistas, kurš atceras kūku “Draudzība”?

     Nākamā pietura bija Kosmosa Izziņas centrs, kur mēs uzzinājām par planētām, raķetēm un to, kādā veidā apskata apkārtni aiz Zemes robežām. Lai veicinātu mūsu uzmanību, kā mēs apskatām objektus, katra stāva beigās atbildējām uz jautājumiem un tā 3 reizes. Jūs zināt, kā atšķiras astronauts no kosmonauta? Izrādās, ka tas ir viens un tas pats, tikai vārda “astronauts” izcelsme ir no angļu valodas, bet vārda “kosmonauts” –  no krievu. Kā jūs domājat, kā pareizāk latviski saukt kosmosa pētnieku?

    Tālāk mūsu diena turpinājās Līgatnes vienkoču parkā, gājām aizraujošu kvestu. Sadalīja mūs divās komandās, “Skaļie un ašie” pret “Klusiem un mierīgiem”. Gājām mēs pa visām lielām kupenām un jutāmies lepni un gandarīti, ka mums sanāca. Pabeidzām mēs vakaru mājas atmosfērā, veidojot piekariņus un rokassprādzes no dabiskiem materiāliem (katrs pēc savas gaumes).

   Noteikti ir jādodas uz citām valstīm apskatīt dažādas kultūras, taču vienmēr jāatceras ieraudzīt savas dzimtenes skaistumus. Ceram, ka nākamreiz ekskursija būs tikpat muzikāla, pateicoties aizmugurē sēdošiem dziedātājiem un priekšā sēdošajām komunikablajām skolotājām. Kā arī liels paldies skolotājai Artai Bērziņai, kura devās braucienā un piedalījās kopā ar mums un palīdzēja jaukajai klases audzinātājai Līgai Silauniecei! Gaidīsim nākamo ekskursiju!

Dalīties