“Mans mīļākais karš” (9.l klase)

9.l klases skolēni noskatījās režisores Ilzes Burkovskas-Jakobsenas filmu “Mans mīļākais karš”, kas ir animēts dokumentālais stāsts par pieaugšanu aukstā kara laika apstākļos Latvijā no 70. gadiem līdz Atmodai, no padomju režīma līdz neatkarības atjaunošanai.

Pēc filmas noskatīšanās skolēni atbildēja uz jautājumu:  “Ar kuru krāsu Tev asociējas filma “Mans mīļākais karš”? Nosauc krāsu un pamato savu izvēli!”

Lūk, atbildes:

Manuprāt, filma man asociējas ar tumši brūnu krāsu, kas vēlāk pārvēršas baltā krāsā. Sākumā, Latvijai esot Padomju Savienības sastāvā, viss bija drūms. Lai dabūtu sviestu bija jāstāv rindā; nevarēja izteikt savu viedokli. Taču šī brūnā krāsa sāka pārvērsties baltā – brīdī, kad radās doma par neatkarīgu Latviju, jo tad latviešu tauta pa īstam kļuva brīva. ( Intars)

Man filma asociējas ar gaiši zilu krāsu, jo tā bija Ilzes mīļākā krāsa un filmā bieži pavīdēja gaiši zila krāsa, lai viss nebūtu tik melnās krāsās tīts. ( Gerda )

Notikumi atspoguļojās gan gaišā krāsā, gan tumšā. Piemēram, gaišā krāsa varētu būt oranžā, jo cilvēki visu pārvarēja un ieguva savu valsti. Bet ja tumšā krāsa, tad melnā, jo bija karš un daudzi cilvēki gāja bojā. Ir gan labas, gan sliktas atmiņas par šo laiku( Elīna) Ar melno un sarkano krāsu, jo notika daudz ļauna – daudz asiņu uz neģēļu rokām. ( Artis )

Šī filma man asociējas ar pelēku krāsu, jo filmas sižets ir ar drūmu noskaņu un vēsturiskiem faktiem. ( Sanija )

Pelēkā krāsa, jo filma bija par padomju laikiem, kas bija diezgan drūmi un šī krāsa atbilst bēdīgiem laikiem. ( Viktorija )

Pelēcīgi zilu, jo pelēkā krāsa man šinī filma asociējās ar karu un cilvēkiem kas bija  Sibīrijas. Bet zilā – jo filmā ir daudz spilgtu  notikumu. ( Niks )

Pelēku, jo karš ir drūms un neviens nav laimīgs, visi karo. ( Valters )

Sarkana, tāpēc ka man šī krāsa asociējas ar Latvijas karoga krāsu un ar Latvijas brīvību. (Gerda Gabriela)

Sarkana, jo ar to asociējās Padomju Savienība un visiem bērniem bija pionieru lakatiņi, kā arī šī krāsa asociējās ar Vācijas karoga krāsu.(Samanta ) Sarkana, jo kaklauti, dažiem pat drēbes, un skolās lielāko tiesu viss bija tikai sarkanās krāsās (medaļas, karogi ) ( Olivers )

Man filmā daudzi notikumi asociējās ar sarkanu krāsu ( Beāte )

Man filma asociējas ar sarkanu krāsu- ne tādēļ,  ka padomju laikā viss bija sarkans, bet tāpēc, ka visi bērni ievēro kārtību un klausa skolotājus. Manuprāt, arī tāpēc, ka sarkana krāsa ir tāda stipra un pārliecinoša krāsa. ( Liners)

Šī filma man asociējās ar sarkanu krāsu, jo to es saskatu šajā filmiņā – tā ir Padomju Savienības krāsa. ( Elvis )

Filma man asociējas ar sarkanu krāsu jo diezgan daudzas lietas bija sarkanā krāsā -Latvijas karoga krāsā. (Mareks Toms)

Manuprāt, tā asociējas ar pelēku/ brūnu, ar tumšu krāsu. Šķiet, ka viss  PSRS bija perfekti – izglāba no nacistiem, bet tajā pašā laikā, visi zināja, ka Padomju Savienība darīja tādus pašus postījumus, bet neviens par to nedrīkstēja pat ieminēties. ( Rūdolfs ) Pelēku, jo nekur nebija saules, visi bija depresīvi, neviens nesmaidīja. ( Renārs ) Man šī filma asociējas ar drūmu, tumšu, pelēku krāsu, jo šajā filmā lielākoties viss norit uz bēdīgas nots. Esmu lepna par tiem, kas gatavi atdot savas dzīvības par mūsu Zemi, kaut arī, nemaz tik labi neklājās. Visvairāk man lika apdomāties un sāpēja, kad vecmāmiņa paskaidroja par zemeņu ziepēm. Nevienā brīdī negribējās smaidīt. ( Marta )

Dalīties