Vai viegli būt jaunam mūsdienu pasaulē? (Amanda Biseniece, 11.l klases skolniece)

Latvijas kino ir bagāts ar izcilām un pārdomu raisošām filmām. Tās izceļas augstvērtīgā mākslinieciskā kvalitātē un iekļaujas vai pat apsteidz pasaules kino tendences.

Mēs, 11.l klases skolēni, nesen projekta “Latvijas skolas soma” ietvaros  Latvijas kultūras kanonā skatījāmies video par kinooperatoru Juri Podnieku. Ieskatījāmies filmas ‘’Vai viegli būt jaunam?’’ tapšanas aizkulisēs un uzzinājām, kāds bija iemesls tās filmēšanai.  

Filma ‘’Vai viegli būt jaunam?’’ atspoguļo tieši jauniešu dzīvi 20. gadsimta 80. gadu beigās, kas ir aktuāli vidusskolēniem. Mums ir iespēja salīdzināt tagadējās iespējas ar tām, kas bija agrāk – viņu vecākiem.  Režisors Juris Podnieks panācis neiedomājamu uzticēšanos no saviem filmas varoņiem. Viņi atklāti runāja par savām problēmām un dzīves mērķiem, kas nebūtu pa spēkam ikvienam. Filma iedrošināja arī mūs būt atklātiem un nebaidīties runāt.

Pēc filmas noskatīšanās katram bija jāizdomā un jāuzraksta 5 filozofiski jautājumi par filmu un tajā redzēto. Ar šo uzdevumu visi tika galā pārsteidzoši labi. Jautājumi bija gana nopietni un filozofiski, par mums aktuālām  tēmām, kurus rosināja veidot filmā redzētais. Vairākkārtīgi izskanēja jautājums ‘’Kāda ir dzīves jēga?’’. Taču uz šo jautājumu vienas atbildes nav- katram jāatrod sava. Klases stundā diskutējām un dalījāmies ar  viedokļiem, saviem mērķiem un vērtībām. 

Pēc diskusijas katram bija jāuzraksta atziņas un komentāri par stundu, lūk, daži.

  • Pēc stundā runātā esmu sapratis, ka mūsu klasē ir skolēni, kuri nav vienaldzīgi. Viņiem rūp, kas notiek apkārt, kā arī lielākajai daļai ir savs viedoklis par to. Man ir prieks, ka varam šādi parunāt par to, kas mūs nomāc.
  • Patīkamas emocijas, man patīk klausīties citu teiktajā. Patika uzzināt, kā rīkotos un domātu citi sarežģītās dzīves situācijās. Uzklausījām un “kritizējām” viens otru. Šādas stundas ir vērts rīkot, jo kur gan citur, ja ne savā klases zoomā, varam tik daudz izrunāt un uzzināt.
  • Bija labi, man patika mazliet parunāt. Vismaz nebija jāsēž un ‘’jāzubrās’’ pie datora.
  • Mums klasē mācās filozofi, izcili jautājumi. Uz dažiem bija ļoti grūti izdomāt atbildes. Ļoti patīk tādas stundas, kurās var mierīgi parunāt.
  • Man ļoti patika, ka izpaudām savas domas un emocijas. Šī stunda lika padomāt par nākotni, draugiem, ģimeni, cik svarīga man ir dvēsele. Nevajag sevi žēlot, ir jātiecas uz priekšu. Secināju, ka man ir gudri klasesbiedri, kuri domā par kaut ko nopietnu.

Noslēgumā visi rakstījām eseju ‘’Vai viegli būt jaunam’’. Mums bija dots konkrēts uzdevums – salīdzināt filmu ar mūsdienām un,ja kāds vēl nebija paspējis pateikt iecerēto klases stundā, tad to varēja izdarīt, rakstot eseju.

Lasot klasesbiedru domas un  komentārus par šāda veida stundām, varu teikt, ka arī ikvienai citai klasei būtu noderīgi pamēģināt ko šādu. Lai arī jums izdodas atrast veidu, kā būt kopā ar klasesbiedriem šajā grūtajā attālināto mācību laikā un gūt atbalstu , pozitīvas emocijas un tikt uzklausītiem!

Valsts programma “Latvijas skolas soma” – Talsu novada muzejs
Dalīties