Pirmā projekta “Do, Develop, Donate” partneru tikšanās Gulbenē.

Beidzot ilgi gaidītā un gatavotā projekta partneru tikšanās varēja notikt. Visas projekta partneru dalībvalstu delegācijas uzturējās Gulbenē no 10. – 15.oktobrim, 2021. Viss noritēja veiksmīgi, lai gan Covid_19 arī šoreiz negribēja atkāpties un radīja satraucošus mirkļus.

Pirmdien, 11.oktobrī, Erasmus+ jauniešu grupa no Gulbenes novada vidusskolas sagaidīja jauniešus no 4 dažādām valstīm – Horvātijas, Grieķijas, Spānijas un Itālijas, diemžēl partneriem no Rumānijas bija aizkavējies lidojums un viņi pievienojās vēlāk. Bija cītīgi strādāts, lai sagatavotu nedēļas programmu un noorganizētu aktivitātes. Jaunieši kopīgi devās uz skolu, kur Gulbenes novada vidusskolas skolēni – Jānis, Evelīna Laura, Agnese un Elisa – bija sagatavojuši īsas, bet kodolīgas prezentācijas par skolu, Gulbenes novadu un Latviju, kā arī karjeras izglītības iespējām. Vēlāk valstu delegācijas sadalījās grupās un tām tika parādīta Gulbenes novada vidusskola. Projekta partneri bija patīkami pārsteigti par atjaunotām klasēm ar interaktīvajām tāfelēm, tīriem gaiteņiem ar dažādām, visiem pieejamām, spēlēm un daudzpusīgām ārpusskolas interešu izglītības aktivitātēm. Pēc tam viņi priecājās par nelielo koncertu, kurā piedalījās koris „Silver” un deju kolektīvi „Kostiņš” un „Liedars”. Tas viņiem ļāva iepazīties ar latviešu tautas dejām un dziesmām. Pēcpusdienā projekta partnerus iepazīstinājām ar Gulbeni un vietējiem uzņēmumiem. Tika apmeklēta stacija, „Dzelzceļš un tvaiks”, kur viņiem bija iespēja izbraukt ar vilciena simulatoru, un „Kantes krogs”, kur bija iespēja iepazīties ar latviešu nacionālo virtuvi. Vēl grupas devās uz Gulbenes uzņēmumiem, Gulbenes mākslas skolu, Gulbīšu parku, stadionu un jauniešu centru „Bāze”, kur viņus sagaidīja dažādi uzdevumi un aktivitātes. Vakars tika pavadīts jautrā un draudzīgā atmosfērā.

Otrdien, 12.oktobrī, visu 5 valstu delegācijas un jaunieši no Gulbenes novada vidusskolas devās uz Stāmerienu, kur viņiem parādīja Stāmerienas pili un tās apkārtni. Vēlāk jauniešiem bija nodarbība „What does it mean to be a leader?”, kur viņi varēja apspriesties, izteikt savu viedokli un uzzināt kāda atbildība, pienākumi un īpašības ir īstenam līderim. Tika diskutēts par prasmēm, kādas ir nepieciešamas, lai jaunietis būtu konkurētspējīgs darba tirgū. Pēc nodarbības projekta dalībnieki devās pusdienās un uz nākamo aktivitāti. Kopā ar skolotāju Martu, visi projekta partneri varēja paši izdekorēt auduma maisiņus ar dažādiem projekta logo. Vakarā jaunieši devās vakariņās kopā ar jauniešiem no Gulbenes novada vidusskolas, kur viņi varēja parunāt, iepazīties viens ar otru vairāk un pastāstīt par savu valstu atšķirībām.

Savukārt trešdien, 13.oktobrī, jaunieši devās ārpus Gulbenes novada, uz Cesvaines pili, kur viņiem parādīja pils apkārtni, pastāstīja dažādus mītus un vēsturiskus faktus par un ap pili, kā arī bija iespēja visiem kopā padziedāt latviešu tautasdziesmas, lai uzmundrinātos un sasildītos. Tālāk visi devās uz Madonu, kur mūs sagaidīja vietējais uzņēmums „Baltic Blocks”. Viens no darbiniekiem pastāstīja par uzņēmumu un to inovatīvo un neparasto kokapstrādi un kokmateriālu izmantošanu. Tālāk devāmies uz „Smeceres silu”, kur izstāstīja par plašo pakalpojumu un iespēju klāstu. Jaunieši bija pārsteigti, ka vienuviet var nodarboties ar visdažādākajiem sporta veidiem un attīstīt savas prasmes. Pēc mazās pastaigas, jaunieši devās pusdienās un tad uz nākamo uzņēmumu. Pēc pusdienām mūs sagaidīja uzņēmums „Plūkt”. Īpašnieks jauniešiem pastāstīja par garo tējas pagatavošanas procesu, tēju īpašībām un neparastajām metodēm, kas padara viņu gatavoto tēju tik garšīgu. Pēc stāstu klausīšanās un diskusijas bija iespēja nogaršot tēju ar dažādiem našķiem. Pēc garās dienas, visi devās mājup – uz Gulbeni, noguruši, bet gandarīti par paveikto un redzēto.

Ceturtdien, 14.oktobrī, visu valstu delegācijas devās uz galvaspilsētu, bet pirms tās, ielūkojās Līgatnes Vienkoču parkā. Gids jautri un interesanti pastāstīja par dažādiem eksponātiem, kurus parkā novieto mākslinieki, par Līgatnes papīrfabriku un dabas vērtību ikdienas dzīvē. Diskutējām, cik ļoti nozīmīga Latvijai ir kokapstrāde un par nepieciešamajām prasmēm un iemaņām kādas ir vajadzīgas kokapstrādes meistariem. Informācija bija daudzpusīga un viegli saprotama, tādēļ visi bija ieinteresēti gida teiktajā. Pēcpusdienā apmeklējām Nacionālo bibliotēku. Visiem bija iespēja doties uz 11.stāvu, kur pavērās burvīgs skats uz Rīgu. Kā arī skolotāja Aleksandra īsi pastāstīja par vienu no svarīgākajām vērtībām latviešu kultūrā – Dainu skapi.

Bijām priecīgi, ka projekta dalībnieku pirmā tikšanās izvērtās aizraujoša un interesanta. Gan iepazīstinājām ar savas tautas kultūru un vēsturi, gan kopīgi diskutējām par izglītību un prasmēm kādas būs vajadzīgas nākotnē, lai veiksmīgi veidotu savu karjeru.

Ar lielu nepacietību gaidām nākošo tikšanos Itālijā!

Erasmus+ projekta dalībniece – Diāna, 12.u klases skolniece

Dalīties