Zinātnieku nakts 2022 (Līga Silauniece, ķīmijas skolotāja, un 11.b klases skolniece Daniela)

Vai jūs zināt, ka mūsu parfimērijas kremi satur mikroplastmasu,ka plastmasas piesārņojums sālsūdenī peld pa virsu, bet saldūdenī nogrimst,ka paracetamols ir divās formās un nestabilitātes dēļ mums jālieto mazāk šķīstošais, kā izskatās mats nanoskenerī un kā izskatās laboratorija, kur sintezē vielas?

Uz visiem šiem un daudziem citiem jautājumiem atbildes, kas saistītas ar Baltijas jūras piesārņojuma pētīšanu, nanopētījumiem, veselību un vielu sintēzi,  mūsu skolas skolēnu grupa  varēja iegūt, apmeklējot Zinātnieku nakti Rīgā. Šī ir unikāla pieredze redzēt un dzirdēt par jaunākajiem pētījumiem, iesaistīties radošās darbnīcās, apmeklēt laboratorijas, kuras ikdienā nav pieejamas.

11.b klases skolniece Daniela raksta par šo dienu šādi: ‘’ Šī gada 30. septembrī mēs,daļa 11. b. klase, kopā ar citiem klašu skolēniem devāmies kopīgā ceļā uz Zinātnieku nakti 2022 Rīgā, kur viesojāmies Latvijas Hidroekoloģijas institūtā, Latvijas Universitātē, kā arī Latvijas Organiskās Sintēzes institūtā.

Latvijas Hidroekoloģijas institūtā devāmies cauri dažādām stacijām: Dabas aizsardzības pārvaldes Dabas klase, Jūras izpētes aprīkojums, Ieraugi jūru īsfilmās, Bioloģiskās daudzveidības laboratorija, Piesārņotāju laboratorija, Ūdens mikroskopisko organismu pasaule un aplūkojām dažādās ierīces ko izmanto šis institūts.

Tālāk arī Latvijas Universitātē izmantojām iespēju apskatīt ko piedāvā Zinātņu māja un Dabas māja. Visvairāk atmiņā palikusi informācija, ko pauda par audzēju šūnām un to izpēti, lai spētu rast tālāku risinājumu. Ejot cauri dažādajām nodarbībām visa klase kopā krājām uzlīmes, kad visas uzlīmes tika sakrātas varējām iegriest laimes ratu – ieguvām Latvijas Universitātes 2022./2023. gada plānotāju.

Kā pēdējais mūsu galapunkts bija Latvijas Organiskās Sintēzes institūts, kur pirmo apmeklējām populārzinātnisko lekciju par cīņu ar slimību izraisošajām baktērijām. Zirnekļa tīkla laboratorijā varēja uzzināt kā izmantojot ģenētisko modificēšanu baktērijās mūsu zinātnieki sintezē mākslīgo zirnekļu tīklu.Apmeklējām arī Mobilo Biofarmācijas centru, Molekulu 3D laboratoriju un noslēgumā apmeklējām ķīmijas eksperimentu priekšnesumu, kurā jokojās ķīmiķi.

Zinātnieku nakts 2022 bija izdevusies, jo iepazināmies vairāk ar zemūdens pētniecību, procesiem šūnās un citviet, kā arī paguvām vairāk saliedēties kā klase un paplašināt redzesloku dabaszinātņu novirzienā.”

Dalīties