1991.gada barikāžu laika zīmē…

Šonedēļ (16.01.-20.01.) atceramies un pieminam.

Barikāžu laiks dzīvo daudzu sirdīs – arī mūsu skolotāju, vecāku atmiņās, jo daļa 1991.gadā janvārī, atsaucoties aicinājumam doties uz Rīgu, kļuva par reāliem barikāžu dalībniekiem, ne tikai malā stāvošiem vēstures aculieciniekiem.

Vēsturiskā atmiņa ir ļoti svarīga, tāpēc šonedēļ pie mūsu kabinetu durvīm “iedegti” simboliski ugunskuri, tāpēc ar skolēniem notiek dažādu formātu saruna par kritisko brīdi mūsu atjaunotās valsts vēsturē. Brīdi, kad bija jāstājas brīvības naidnieku ceļā. Brīdi, kas pierādīja, ka esam spēcīga, vienota tauta.

Tikai neliels ieskats, kā tēma tiek integrēta mācîbu procesā:

  • 10.g sk. Lauras Matisones vadībā un 4.e kopā ar sk. Gundaru Ģērmani pārdomās par šo mūsu valstij grūto un svarīgo vēstures notikumu radīja dzejas formu, ko sauc par akrostihu.
  • 1.b klases skolēni ( sk. Tatjana Vekšina) dizains un tehnoloģijas mācību stundā, pētot plastilīna īpašības, pielietojot dažādus veidošanas paņēmienus, radīja kopdarbu – ugunskuru, kas ir viens no barikāžu simboliem.
  •  Vēstures stundās skolēni kopā ar sk. Ilzi Kalvi pēc pārrunātā radīja “dzīvos” dzejoļus…Arī latviešu valodā sk.Daigas Tipānes vadībā.
  • 10.-12.klases skolēni skatījās filmu “ Janvāris”, un nu ritēja sarunas vēstures stundās.
  • Bet 4.n (audz.Daira Ģērmane) vēroja mūsu skolas ( un novada) jauniešu 2020.gadā radîto filmu “Gulbene-Rīga-Brīvība).
  • Ar cieņu pret barikāžu notikumiem un dalībniekiem zīmēja  katrs savu ugunskuru un veidoja dzīvo dzejoli.. Labi darbi izdevās 5.u.kl,5.b.kl,6.e.kl.,7.g.klasei vēstures stundā. (I.Sebre)
  • 11.g klases jaunieši katrs izkrāsoja savu Barikāžu ugunskuru un pielika pie savas klases durvīm. 19.01. Gulbenes vēstures muzejā skatījās Gulbenes skolu jauniešu veidoto filmu “Gulbene- Rīga- Brīvība”, lasīja Barikāžu dienu dalībnieku atmiņas. Uzklausīja muzeja darbinieces Inetas Baueres padomus, kā radīt radošus projektus, jo pašlaik skolēni izvēlas projekta darbu tēmas. (A.Grīnberga)

Būtiskākās atziņas:

Tautas brīvība, miers, drošība – atslēgas vārdi arī katra individuālo mērķu sasniegšanā.

Vienoti, atbalstot cits citu, mēs varam sasniegt mērķi!

Brīvība ir vērtību vērtība!

Dalīties