“Pieredzēt caur pieredzēšanos” (Erasmus+ akreditācijas projekts Nr. 2022-1-LV01-KA121-SCH-000060162)(D.Grigore, projektu asistente)

Gulbenes novada vidusskolas divpadsmit 4.-10.klašu skolēni un 4 skolotāji devās Erasmus+ īstermiņa mobilitātē uz Itāliju  I.I.S.S. Canudo Gioia del Colle , IC PASCOLI, lai pilnveidotu un attīstītu prasmes salīdzināt tādās jomās kā pilsoniskā līdzdalība, komandas veidošana, kultūru tradīcijas un vēsture.

Mūsu skolēni iepazīstināja ar ģimeņu tradīcijām  Latvijā, brīvā laika pavadīšanas iespējām – sportošanu, tradicionālajām dejām. Skolēni runāja par klimatu, paradumiem, svētku tradīcijām. Prezentējot savu ģimeni un Latviju, skolēni stiprina pilsonisko izjūtu, lepnumu par sevi un savu valsti. 

Pūlijas skolēni ekskursijās organizēja radošās darbnīcas, lai mēs iepazītu Itālijas dzīvesveidu un kultūru. Vēsturiskās ēkas, ielas, arhitektūra, ostas ieveda mūs citādā pasaulē. Skolēni Itālijā uzsver savas kultūras vērtības, caur kurām apgūst valsts un tautas vēsturi, kultūru. Savukārt mūsu skolēniem bija interesanti salīdzināt grāmatās lasītos un video skatītos materiālus. Itālijas dienvidu daba – olīves, citroni, mandarīni, apelsīni, vīnogas – nosaka lauksaimnieku darbības virzienu. Pūlijas lauksaimnieki lepojas ar mocarella siera īpašo recepti. Piecu dienu laikā bija iespēja iepazīt divus skolu ikdienu Džoija dell Colle un Taranto. Mūsu skolēni ir izveidojuši pieredzes video pēc ciemošanās Itālijā. 

 Erasmus+ iespējas stiprina un pilnveido skolēnu pašapziņu, norūda motivāciju arvien labāk apgūt zināšanas, izbaudot to nozīmi praksē. Dalība projektā  ļāva dažāda vecuma skolēniem pielietot un pilnveidot angļu valodas prasmes, meklēt jaunus skaidrojumus, sarunājoties ar Itālijas skolēniem klātienē. Šī mobilitāte ļāva stiprināt sadarbību ar jau iepriekš uzrunātiem sadarbības partneriem, kuru skolotāji plāno ierasties mūsu skolā smelties pieredzi, kā integrēt skolas mācību procesā globālu vides problēmu risinājumu pieredzes apgūšanu. 

Gulbenes novada vidusskolas skolēni jau agrā vecumā gūst neatņemamu pieredzi ceļot, mācīties Eiropā, prot saskatīt un salīdzināt. Paldies skolēnu ģimenēm par iesaistīšanos starptautisko pasākumu plānošanā un realizēšanā, arī uzņemot skolēnus savās ģimenēs!

Dalīties