11.g klases mācību ekskursija – paplašinām karjeras izglītības iespējas un stiprinām vēstures zināšanas (Aivija Grīnberga, 11.g klases audzinātāja un vēstures un sociālo zinību skolotāja)

2023.gada 19.aprīļa rītā sākās mūsu ekskursija – ceļš uz Daugavpili.  

Pirmā pietura – Daugavpils Universitātes Dzīvības zinātņu un tehnoloģiju institūta laboratorijas ( Parādes iela 1 ). Sadalījāmies divās grupās, un katrs iepazinās ar 4 laboratorijām: 

Inovatīvās mikroskopijas centrs ( Mg.phys., viespētnieks, DU Maģistra studiju programmas “Fizika ( tehnoloģiju fizika”) direktors Valdis Mizers ); 

Ķīmijas studiju un pētniecības laboratorija ( Dr.chem., asociētais profesors, DU Bakalaura un maģistra studiju programma “Ķīmija” direktors Sergejs Osipovs ); 

Lāzertehnoloģiju un metālapstrādes laboratorijas ( Mg.phys., viespētnieks, DU Maģistra studiju programmas “Fizika ( tehnoloģiju fizika”) direktors Valdis Mizers ); 

Genomikas un biotehnoloģiju laboratorija ( DU Bakalaura studiju programmas “Bioloģija” 2.gada studente, dabaszinātņu laborante Aleksandra Mošenoka ). 

Noslēgumā visi kopā devāmies uz astronomisko observatoriju, kur Dr.phys.,viesprofesors, DU Observatorijas vadītājs Antonijs Salītis stāstīja par atronomijas zinātni, tās vēsturi un rādīja observatoriju. Gandrīz divas stundas pagāja jaunas informācijas iegūšanas, jautājumu un laba noskaņojuma gaisotnē. Pateicība DU Projektu menedžeriem Ronaldam Kramam un Olgai Mickevičai par programmas izveidošanu. 

Turpinājumā vienu stundu slidošana Daugavpils Ledus hallē ( Stacijas iela 45A ). Pēc aktīvas atpūtas turpinājumā iepazīšanās ar Daugavpils cietoksni ( Daugavas iela 38 ). 

Gides pavadībā uzzinājām par Nikolaja vārtiem, Artilērijas arsenālu, 7.bastiona pulvera pagrabu, nocietinājumiem, cietokšņa parku. Tagad zinām, ka Daugavpils cietoksnis veidojās kā ideāla nocietināta pilsēta. Pašlaik kļuvis par pilsētu pilsētā, kurā ir 10 platas ielas, 80 ēkas, skvēri un laukumi. Teritorijā atrodas 35 atsevišķi kultūras pieminekļi. 

Dienas noslēgumā baudījām Daugavpili – pilsētas centru, gājēju ielu, pilsētas parkus.

Jaunieši saka: 

“Ļoti moderna DU. Noteikti iekļaušu izvēļu sarakstā. Slidošana ar kritieniem, ātrumu un trikiem. Unikāls cietoksnis. Ekskursija ļoti izdevusies – labi pavadīts laiks ar klasesbiedriem” ( Iveta ). 

“Ieguvumi: uzzināju, cik profesionāli ir DU pasniedzēji. Uzzināju, ka maz jaunieši studē astronomiju, bet , cik tas ir interesanti. Iemācījos slidot. ” ( Ņikita ) 

“Šodienas ekskursijā ieguvu jaunas zināšanas par ķīmijas un fizikas studijām DU. Izbaudīju laiku kopā slidojot. Nedaudz iepazinu Daugavpils cilvēkus un kultūru” ( Raivo ).

“Ļoti laba diena un kopā ar klasesbiedriem.” ( Rinalds )

Dalīties