Datu uzglabāšana un koplietošana GNV datortīklā, Nextcloud lietošana

Gulbenes novada vidusskolas datortīklā katram lietotājam ir pieejama gan koplietojamā, gan sava privātā vieta datiem, kas ir aizsargāta un viegli pieejama no jebkura skolas datora, arī strādājot skolas datortīklā ar savu privāto datoru. Tādējādi tiek atvieglots darbs ar failiem un nav jāizmanto papildus resursi (piemēram, e-klase, e-pasts), lai ātri piekļūtu saviem un apmainītos ar failiem ar citiem lietotājiem.

Pierakstoties jebkurā skolas datorā ar savu lietotāja kontu, automātiski tiek kartēti tīkla diski. Tīkla disku resursu kartēšana notiek šādi:

  • Lietotāja privātā, mājas mape (Z:), piekļuve ir tikai konkrētajam lietotājam pašam,
  • Vieta failu nodošanai skolēniem lietošanai nodarbībās pie datoriem Shared (Y:),
  • Skolas dati, administrācijas lietošanai (X:),
  • Vieta failu koplietošanai un apmaiņai starp skolotājiem un darbiniekiem (W:).
Windows failu pārlūks, Computer/Šis dators, skolotājam kartētie tīkla diski

Kāpēc ir ļoti svarīgi glabāt savus darba failus savā personīgajā mapē (Z:), nevis uz darbavirsmas, mapēs Dokumenti, Lejupielādes utt.:

  • Datiem var piekļūt no jebkura skolas datora piesakoties ar savu kontu (tuvākajā laikā pamazām piekļuve parādīsies arī Līkās ielas ēkā),
  • Lai pārnestu datus no viena datora uz citu, nav nepieciešams e-pasts, mākoņservisi, USB zibatmiņas vai citi datu nesēji,
  • Skolotāji un darbinieki datiem var piekļūt arī no mājām (ar Nextcloud starpniecību),
  • Gadījumā, ja notiek ķibele ar datoru un dati nav bijuši saglabāti uz skolas servera, pastāv reāla iespēja, ka attiecīgie dati var neatgriezeniski iet zudumā,
  • Datortīkla administrators veic regulāru datu rezerves kopiju veidošanu, lai nodrošinātu datu drošību un būtu iespējams, piemēram, atjaunot kādu nejauši izmainītu vai nodzēstu failu.

Glabājot jebkādus datus, vienmēr jāatceras kādus datus drīkst un kādus nedrīkst glabāt uz datora – nedrīkst veidot kopijas ar autortiesībām aizsargātiem medijiem, neatļauti lejupielādēt filmas, mūziku no Interneta, nedrīkst nodarboties ar pirātismu.

Piekļuve datiem ar Nextcloud

Skolotājiem, skolas administrācijai un pārējiem darbiniekiem ir iespēja piekļūt savai personīgajai mājas mapei (Z:) no mājas datora, telefona vai citas ierīces ar Interneta pieslēgumu, izmantojot Nextcloud mākoņpakalpojumu. Nextcloud var lietot gan pārlūkprogrammā ejot uz adresi nc.gnvsk.lv, gan izmantojot darbavirsmas klientu (lejupielādēt šeit), gan no mobilās ierīces, lejupielādējot lietotni Nextcloud no savas viedierīces programmatūras veikala (Play Store, Apple Store utt…).

Ja ir nepieciešamība lietot Nextcloud, sazināties ar datortīkla administratoru, lai piešķirtu piekļuves tiesības!

Piekļuve no pārlūkprogrammas

nc.gnvsk.lv – Gulbenes novada vidusskolas Nextcloud serveris

Augstāk attēlā redzamajos lietotājvārda laukos jāieraksta savs GNV datortīkla lietotāja konta vārds un parole. Tiklīdz dati ir ievadīti, jāspiež Pieteikties. Ja viss būs pareizi, atvērsies logs ar pirmajiem padomiem lietošanai un galu galā šāds skats:

Galvenais skats pārlūkprogrammā

Tiklīdz pieslēgšanās ir veiksmīgi veikta, parādīsies viena mape – Mājas mape. Mājas mape ir tas pats personīgais tīkla disks (Z:), ko redzējām pie skolas datora failu pārlūkā.

Darbavirsmas klienta instalēšana

Nextcloud var lietot arī lejupielādējot un instalējot savā datorā Nextcloud klienta programmatūru. Lejupielādēt var šeit. Lejupielādes saitē jāizvēlās sava datora operētājsistēma (piemēram, Windows vai Linux), tad jālejupielādē un jāatver instalācijas fails. Darbavirsmas klients dod iespējas sinhronizēt savu mājas mapi ar norādītu vietu datorā, piemēram D:/Nextcloud.

Nextcloud uzstādīšanas veidnis Windows operētājsistēmā

Kad klienta programmatūra ir uzstādīta, jāveic jauns pieslēgums serverim https://nc.gnvsk.lv , jāievada savi GNV pierakstīšanās dati un jānorāda savas Mājas mapes atrašanās vieta savā datorā. Ja rodas problēmas uz sava personīgā datora uzstādīt Nextcloud klientu, jājautā palīdzība datortīkla administratoram.

Nextcloud darbavirsmas klients
Mājas mape (Z:) savā datorā

Nextcloud viedierīcēs

Nextcloud viedierīcēs ir pieejams gan Android, gan iOS lietotājiem. Nepieciešams tikai lejupielādēt lietotni un pieslēgties pie https://nc.gnvsk.lv ar GNV datortīkla lietotāja kontu. Noderīgi, ja nepieciešams ātri atvērt kādu failu vai veikt kādas citas darbības no viedtālruņa.

Diska (Z:) pārskats no mobilās lietotnes

Failu kopīgošana tīmeklī

Jebkuru failu vai mapi, izmantojot Nextcloud var kopīgot tīmeklī ar attiecīgajam objektam unikālu saiti. Kopīgot var publiski, vai ar piekļuvi tikai skolas datortīkla lietotājiem.

Kopīgošanas skats

Dalīties
Ievietots IT