Izzinoši burvīga ekskursija (Klašu audzinātājas                                                                                               Vēsma un Dzintra)

18.maijā Gulbenes novada vidusskolas 3.n un  3.l klases skolēni programmas “Latvijas skolas soma” ietvaros un vecāku atbalstīti baudīja interesantu, iespaidiem bagātu dienu.

       Ekskursija sākās ar  Āraišu ezerpili, kas ir vienīgā 9.–10. gadsimta nocietinātas dzīvesvietas rekonstrukcija Eiropā. Parkā gida Jāņa pavadībā  iepazināmies ar to, kā dzīvojuši senie latgaļi;  redzējām gan unikālos arheoloģiskos atradumus, gan akmens un bronzas laikmeta mājokļu ideālrekonstrukcijas. Skolēniem bija grūti iedomāties, kā bija dzīvot laikmetā bez elektrības un visiem labumiem, kas mums ir, tomēr kādreiz tāda bija cilvēku ikdiena. Paši izmēģināja ar akmeni saberzt graudus miltos, lai saprastu, cik daudz spēka un pacietības bija nepieciešams, lai tiktu pie saujiņas miltu.

       Tālāk devāmies uz kamieļu parku “Rakši” Gaujas senlejā, kur varējām  apskatīt, samīļot un pabarot lamas, alpakas, kamieļus un citus dzīvniekus. Šeit milzīgu prieku mums sagādāja ne tiki dzīvnieciņi, bet arī spilvenbatuts, kur izlikām visu savu spēku un enerģiju. Mēs , skolotājas, jau jutāmies nedaudz pagurušas, bet izdzirdot vārdus :” Paldies, skolotāj, šī bija labākā diena manā mūžā!” , ar prieku devāmies uz Cēsu pils kompleksu. 

     Cēsīs mūs sagaidīja gide Ilze un gide Liene, tērpušās viduslaiku tērpos, un  iepazīstināja  ar Cēsu pils kompleksu. Uzzinājām, ka šeit sastopas vairāk kā desmit gadsimti Latvijas kultūrvēsturē, katrs ar savu laiku, vēsturisko auru un vēstījumu šodienai un nākotnei.

     Aizraujošās ekskursijas laikā uzzinājām par Cēsu pils vēstures noslēpumiem, lukturīšu gaismā paviesojāmies krēslainajos pils kambaros un vecajā cietumā, uzkāpam pils Rietumu tornī, sajūtot seno pils auru, kas glabā vairāk kā 800 gadu senas atmiņas.

      Ekskursijas noslēgumā kopā ar pils kalpotājām  ļāvāmies spēles priekam, skrienot un lecot jautrākajās rotaļās, kā arī atklājot aizraujošas rotaļspēles “Enku, drenku, drilli, drū” .

Dalīties