Melngalvja namu izzinot (10.g klase)

20.oktobrī mēs, 10.g klase, devāmies ekskursijā uz Rīgu. Mūsu plānos bija 3 dažāda veida aktivitātes. Kā pirmā – Melngalvja nama apskate, izmantojot programmas “Latvijas skolas soma” finansējumu.

Pirmais iespaids…Melngalvja nams izcēlās ar savu pārsteidzoši detalizēto gotiskās arhitektūras stilu. Smalkās vitrāžu logu stiklos līdzīgi kā laika mašīna aiznesa atpakaļ viduslaikos. To mākslinieciskais izpildījums un detaļas ir vienkārši apburošas. Melngalvs jeb Svētais Maurīcijs, kas redzams uz ģildes ģerboņa un kas deva šim namam tā nosaukumu, ir iegremdēts gotiskajā elegancē.

Uzzinājām, ka Melngalvja nams nav tikai vēsturisks piemineklis, bet arī dzīva un aktīva kultūras vieta. Tās telpas tagad tiek izmantotas dažādu kultūras pasākumu rīkošanai, tai skaitā izstādēm un koncertiem. Tādējādi šī ēka nesaista sevi tikai ar pagātni, bet arī veido saikni ar mūsdienu mākslu un kultūru.

Redzējām, ka Melngalvja nama renovācija ir bijusi veiksmīga pēc visas dedzināšanas. Ēkas iekšpusē ir radītas piemērotas telpas kultūras pasākumiem, tajā pašā laikā saglabājot tās vēsturisko raksturu.

Kopumā Melngalvja nams ir Latvijas nacionālais lepnums un piemērs tam, kā rūpīgi saglabāt un izcelt vēsturiskās vērtības. Melngalvja nams ir īsts brīnums un pierādījums cilvēku spējai radīt un uzturēt kultūras mantojumu.

Dalīties