Pagalma svētki “Ļauj skanēt” (Ieva Brūniņa, projektu asistente)

“Ja tu kaut ko vēlies, visa pasaule slepus sadodas rokās, lai tev palīdzētu.(P.Koelju)” – tāds varētu būt vadmotīvs mūsu lieliskajiem Pagalma svētkiem. Svētkiem, kuru pirmsākums ir ideja. Svētkiem, kas bija lielisks noslēguma posms mūsu brīvprātīgā jaunieša Rona būšanai un aktivitātēm mūsu skolā.

2023. gada 10.maija pēcpusdienā Gulbenes novada vidusskolas pagalmā, Līkajā ielā 21, ieskanējās skolēnu balsis un rībēja zeme, raitam deju solim ritot! Pasākuma laikā bija iespēja piedalīties dažādās aktivitātēs, darbnīcās, kuras vadīja skolotāji, skolēni, vecāki un vairāku Gulbenes novada iestāžu darbinieki.

Pagalmu svētku pēcpusdiena radās kā neliela ideja brīvprātīgā projekta “Ļauj skanēt” ietvaros, kuras laikā brīvprātīgais Rons varētu muzicēt un vadīt darbnīcas kopā ar jauniešiem. Pēc tam ideja tika apvienota ar ģimeņu mēneša ieplānoto pasākumu un nolemts iesaistīt VISU SKOLAS SAIMI. Doma tika prezentēta kolēģiem, radās interese un papildus idejas. Lai sarīkotu, kā apmeklētāji to iesauca, “mini festivālu”, bija nepieciešams liels cilvēku un materiālu resurss.

  • Skolas izglītības interešu pulciņi pieteicās uzstāties: gan tie, kuri dzied un muzicē, gan tie, kuri dejo visos vecuma posmos.
  • Muzicēja Rons, viņa draugi Mateo un Cidonie, jaunieši no Balvu profesionālās un vispārizglītojošās vidusskolas.
  • Dažas klases kopā ar Ronu agrā pavasarī iestādīja sēklas, ko uzņēmās audzēt, lai būtu augi, kurus pasniegt māmiņām.
  • Skolas pašpārvalde pēc dalības projekta “Pieredzēt Pieredzot” mobilitātē Ungārijā iesaistījās svētku sagatavošanā un rūpējās par mājās gatavoto našķu tirgotavu kopā ar līdzpārvaldes jauniešiem, kuri šo aktivitāti bija ierosinājuši.
  • Jauniešu grupa projekta “The Lipnic Camp” ietvaros izveidoja aktivitāti “Trinkš pa bundžām”, aicinot skolas saimi noziedot mīkstās mantiņas, kuras izmantoja kā apbalvojumus tiem dalībniekiem, kuri nogāza visas bundžas. Jaunieši paši izveidoja mīksto mantiņu apbalvojumus, sagatavoja savu darba vietu, novadīja aktivitāti 3 stundu garumā. Šī bija viena no  vispieprasītākajām aktivitātēm.
  • Vecāku padome uzrunāja vecākus, kuri ziedoja dažādus materiālus, kopā ar bērniem cepa našķus vai iesaistījās, palīdzot sagatavot materiālus un darba vietas dažādām darbnīcām.
  • Mākslas skolotāja kopā ar jauniešiem vadīja darbnīcu, kur tika izmantoti ziedotie materiāli (lentes, pērles, puķu podi, līmes pistoles u.c), lai vienkāršos plastmasas trauciņus padarītu par skaistiem puķu podiem. Turpat varēja iegādāties arī pašu izaudzētos stādus. Abus elementus apvienojot, dāvana māmiņai gatava!
  • Vairākas aktivitātes vadīja pedagogi – tajās jaunieši kopā ar vecākiem piedalījās, pārbaudot savu izveicību un atjautību; pie ķīmijas skolotājām jaunieši varēja izveidot ķīmiskos dārzus.
  • IAC projekta “Iecietība skolu vidē” komanda kopā ar skolēnu vecākiem novadīja vairākas aktivitātes: kā nopīt ukraiņu draudzības rokassprādzes (iespējams, kāda daļa kļuva par dāvanām gaidāmajā Mātes dienā); azartisks, ļoti baltkrievisks konkurss “Buļba”, kurā tika noskaidrots kartupeļu lasīšanas čempions; latviešu, ukraiņu un baltkrievu nacionālo ziedu krāsošanu uz auduma, radot pīpeņu, saulespuķu vai rudzupuķu gleznas.

Apzinoties skolas saimes apjomus, papildus tika uzrunātas organizācijas, lai iesaistās ar savām aktivitātēm. Atsaucās:

  • JC Bāze nodrošināja ballīšu atjautības un veiklības spēles, āra lielformāta spēles,  kā novadīja nelielas ZUMBA pauzes starp koncerta daļām, kurās iesaistījās gan dalībnieki, gan skatītāji visās vecuma grupās.
  • Gulbenes novada Sporta pārvalde uzstādīja un uzraudzīja vairākus galda tenisa galdus un šautriņu stendus.
  • Gulbenes mākslas skola piedāvāja izveidot kaligrāfijas apsveikumu māmiņai, uz augu ecco printa iepriekš sagatavotām kartiņām.
  • Gulbenes Mūzikas skolas audzēkņi iekštelpās iepazīstināja ar dažādiem mūzikas instrumentiem un to skanējumu.
  • Kultūrvieta “Lokāls” piedāvāja sarunu ar trīs novadā atpazīstamus ģimenes vīriešiem par Tēva lomu ģimenē.

Svarīgs ir ne tikai cilvēku resurss, bet arī vides iekārtošanas iespējas:

  • Gulbenes novada pašvaldība aizdeva šūpuļtīklus, kuri tika iekarināti pagalma bērzu birzī, kas veicināja mini festivāla sajūtu, kamēr kāds darbojas, kāds cits var laiski atpūsties šūpuļtīklā.
  • Gulbenes novada bibliotēka, JC Bāze, Gulbenes Sporta pārvalde –  āra teltis darbnīcām.

PALDIES ikvienam, kas atsaucās, iesaistījās un radīja šos svētkus!

Dalīties