Teātra māksla izglītībā

Projekta “Pieredzēt Pieredzot” ietvaros no 2023.gada 30.oktobra līdz 4.novembrim Grieķijā, Atēnās, teātra mākslas skolotāja Aija Dzērve piedalījās Europass Teacher Academy strukturētos kursos “Theater in Education: Create a Performance with Your Pupils”(tulk.Teātra māksla izglītībā: radīt izrādi kopā ar skolēniem),  kuru vadīja trenere un skolotāja grieķiete Cynthia Rodopoulo

Aijas pieredzes stāsts: “Biju vienīgā pārstāve no Latvijas. Vēl bija pārstāvji no Francijas (Parīzes internacionālā liceja), Čehijas, Ungārijas. Interesanti likās, ka parīziešu skolotāju vidū bija arī skolotāji zviedrs un vāciete, kuri mēģina iedzīvoties Francijā, bet bija skaidri nomanāms viņu citādais un savai nācijai raksturīgais temperaments. Tā diezgan interesants un visādā ziņā inteliģents, dažāds ļaužu pulciņš pasniedzējas vadībā apguvām vairākas ar teātra mākslu saistītas tehnikas, kuras var lietot darbā ar bērniem, strādājot skolā mācību priekšmetā “teātra māksla”. Vingrinājumi bija saistīti ar ķermeņa atbrīvošanu, balss atvēršanu, sadarbību, komunikāciju un visāda veida saskarsmi.

Skolotājai Radopoulo ir izstrādāta sava metode, kuru var, soli pa solim pakāpeniski attīstot līdz pat kolektīvai stāsta izveidei un izrādes izveidei, pielietot. Šobrīd jau darbojos ar daudziem vingrinājumiem, kad jāstrādā ar jauniešiem. Jāatzīst – iemācītās metodes daudz palīdz ceļā uz sasniedzamo rezultātu. 

Kopā ar skolotājiem no citām valstīm kursu finālā izveidojām savu izrādi, iekļaujot gandrīz lielāko daļu no vingrinājumiem izrādes stāstā. Nodarbības bija vieglā gaisotnē un patīkamā savstarpējā komunikācijā. Ļaudis daudz dalījās pieredzē, apmainījās ar stāstiem un stāstīja arī par problēmsituācijām, kuras rodas, mācot šo priekšmetu, mēģinājām kopīgi tās risināt.

Kursu organizatori mums piedāvāja bezmaksas ieejas karti uz Akropoles muzeju, ko pateicībā izmantoju. Tur gūtie iespaidi ir neaizmirstami, tāpat kā visa Atēnu ikdienas dzīve. Piedāvājumā bija arī pilsētas apskates tūre ar autobusu, mēs to izmantojām, lai kādu pēcpusdienu aizbrauktu nopeldēties.

Esmu ārkārtīgi pateicīga par šo iespēju pilnveidot savas prasmes un gūt jaunu pieredzi savā nozarē. Tas bija ļoti iedvesmojoši un visādā ziņā motivēs turpināt darboties.”

Projekts tiek finansēts ar Eiropas Komisijas atbalstu. Šī publikācija atspoguļo vienīgi autora uzskatus un Komisijai nevar uzlikt atbildību par tajā ietvertās informācijas jebkuru iespējamo izlietojumu.

Dalīties