“Pieredzēt pieredzot”   Penacovā ;2022-1-LV01-KA121-SCH-000060162 ( Dita Grigore, projektu asistente GNV)

Novembrī vienu nedēļu Portugālē (Penacova – Coimbra – Porto – Aveiro), kur  atrodas mūsu partneru skolu Agrupamento de Escolas de Penacova, pabija mūsu skolas komanda.

Vienpadsmit skolēni un divi skolotāji  gatavoja programmu par uzņēmējdarbības iespējām Gulbenes novadā un salīdzināja ar to, kas notiek Portugālē. Skolēni veidoja video, prezentācijas, produktu degustāciju, lai to rādītu Penacovas skolā. Jāatgādina, ka skolēni jau iepriekš ir pazīstami un ar nepacietību gaidīja atkalsatikšanos, kas dibināta jau skolu apmaiņas partnerības laikā pirms diviem gadiem.

Uzņēmējdarbība Portugālē vērsta uz vietējo resursu izmantošanu tūrisma nozarē (īpaša ēku arhitektūra, flīžu loma fasādēs un iekštelpās, koka krāsu nozīme okeāna krasta apbūvē, sāls izmantošana, zivju produkcijas ražošana, īpašu dažādu olu cepumu ražošanā, vēja ģeneratoru loma enerģijas ražošanā, dabas skaistums ar 300gadīgiem kokiem, izglītības tradīcijas Coimbras Universitātē, sēņu un fizāļu ražošana, minerālūdens ieguves un pārdošanas menedžments, tūrisma nozares iespējas, rīsu audzēšanu īpašā lauksaimniecības kooperatīvā). Skolēni ieraudzīja, kā Portugālē tiek izmantoti vietējie dabas resursi, kā tie tiek eksportēti un kā virzīts tūrisms. Porto neaizmirstams ir Skaistākā pasaules grāmatu veikala apmeklējums, kur radušās Harija Potera vēsmas. Sevišķi iespaidīgs piedzīvojums bija Porto futbola muzejs, stadions.

Skolēni ar prieku baudīja valsts dabu, arhitektūru, kas ik mirkli radīja pozitīvas emocijas. Penacovas skolotāji un skolēni rūpējās, lai mēs izjustu skolas dzīvi, baudītu kopā pusdienas un bija kopā ar mums visas šīs dienas. Abu skolu skolēni draudzīgi veidoja dialogus, izstaigājot Penacovas ielas un ciemojoties pilsētiņas domē pie mēra. Penacova ir maza pilsēta, taču ir piemērota amatniekiem  radīt roku darbus. Kalnainais apvidus piesaista tūristus sevišķi vasarā.

Gulbenieši atkal savam CV pievienoja jaunu vietu Eiropā – Penacovu Portugālē, rodot motivāciju nākotnē būt ne tikai darba ņēmējam, bet arī darba devējam. Nedēļas laikā izjutām nepārtrauktu epizodisku lietu, vēja spēku kalnos un okeāna krastā. Atgriežoties Latvijā, skolēni izteica sajūsmu un vēlmi vēl kādreiz nākotnē nokļūt Portugālē.

Mobilitātes laikā skolēni pilnveido starptautisko pieredzi, attīsta sarunvalodu, sadarbību un komunikāciju. Skolēniem ir svarīgi izjust partnerattiecību nozīmi, ko sniedz skolas Erasmus+ akreditācijas iespējas.

Ieskatam https://youtu.be/CE_JyBox2A8

Dalīties