Folkgrupas “Vilki” koncertlekcija “Latviešu karavīru dzīvesziņa un dziesmas no vissenākajiem laikiem līdz mūsdienām”

Programmas “Latvijas skolas soma” ietvaros 19. janvārī skolēniem bija iespēja baudīt folkgrupas “Vilki” koncertlekciju “Latviešu karavīru dzīvesziņa un dziesmas no vissenākajiem laikiem līdz mūsdienām”.

Pasākumu atklāja skolotāja Aivija Grīnberga, tam sekoja folkgrupas “Vilki” dalībnieka runa.

Koncertlekcijas laikā tika spēlētas vairākas dziesmas uz dažādiem pazīstamiem un ne tik pazīstamiem instrumentiem. Starp dziesmām tika stāstīti aizraujoši fakti par seno mūziku, apģērbu, vārdu nozīmi dziesmās utt.

Dziesmas izklausījās jautras, lai gan patiesībā (tā stāstīja grupas dalībnieki) tās tika sarakstītas ne tik patīkamos apstākļos. Tas ticis darīts speciāli, lai padarītu tumšo un nepatīkamo tā laika ikdienu nedaudz labāku. Dziesmās mugursomas nosauca par mērkaķiem, lodes par apelsīniem, kā arī rakstīja dziesmas par ģimeni, mīlestību u.c. (šādā veidā uztverot pozitīvo).

Folkgrupa “Vilki” par savas darbības mērķi uzskata apkopot, izzināt un popularizēt latviešu karavīru dzīvesziņu no vissenākajiem laikiem līdz mūsdienām. Jaunieši saprata, ka kari bijuši neatņemami mūsu zemes likteņa pavadoņi. Un visās kara gaitās latvietis devās ar dziesmu. Dziesma ir arī tautas dzīvesziņas avots, no kā smelties iedvesmu. “Izrādās, ka mūsu tauta ir ārkārtīgi varonīga,” saka jaunieši.

11.g klases jaunieši saka, ka pēc koncertlekcijas palikušas tikai patīkamas un iespaidīgas emocijas, atmiņas.

12.g klases jauniešiem pasākums patika, viņi uzskata, ka tas bija iedvesmojošs un atbilstošs vecumam, kā arī “atgādināja par drosmīgo latviešu karavīru, kurš bijis varonīgs cīnītājs visos laikos”.

Dāvids (7.b) pēc koncertlekcijas saka: “Man patika pasākumā izmantotie instrumenti. To nosaukumus es nevaru atcerēties, bet ļoti patika to skaņas, visvairāk atceros pašu sākumu, kurā izmantoja ragu, kā arī patika dūdas.”

Esam ļoti priecīgi un pateicīgi par dāvanu – grāmatu “Pulcējaties zem latviešu karogiem!”. Paldies folkgrupai “Vilki”!

Paldies programmai “Latvijas skolas soma” par iespēju pieredzēt kultūru!

Dalīties