Koncertlekcija ar Jāni Ķirsi un Rūtu Dūdumu

Mūzikai un dziesmai ir īpaša nozīme latviešu dzīvē, it sevišķi sarežģītos brīžos. Dziesmas skanēja arī 1991. gada janvāra skaudrajās dienās, kad mūsu valsts iedzīvotāji devās uz Rīgu, lai nevardarbīgā veidā aizstāvētu savu valsti un izteiktu savu gribu – dzīvot neatkarīgā Latvijā. Vēsturiskā koncertlekcijā, kuru 5.-9.klašu skolēni 22.janvārī baudīja programmas “Latvijas skolas soma” ietvaros, mūziķi Jānis Ķirsis un Rūta Dūduma vēstīja par notikumiem, kas saistīti ar Latvijas neatkarības atjaunošanu un barikāžu laiku 1991. gada janvārī. Šis laiks ir būtisks arī šobrīd, kad notiek karš Ukrainā, tāpat šis arvien ir stāsts par cilvēku patriotiskumu un drosmi. Koncertā izskanēja mums visiem tuvas un zināmas latviešu dziesmas. Īpaši skolēnus sajūsmināja iespēja dziedāt dziesmas kopā ar mūziķiem, jo dziesmu vārdi tika parādīti uz ekrāna. Video kadri palīdzēja spilgtāk izgaismot nozīmīgos vēstures notikumus skolēniem saprotamā valodā. Audzēkņi pozitīvi novērtēja koncerta saturisko un kvalitatīvo izpildījumu, īpaši Rūtas Dūdumas un Jāņa Ķirša vokāla spējas.

6. u klases skolēni par koncertlekciju saka tā:

  • “Man šajā pasākumā patika barikāžu dziesmas, bildes, patika tas, ka rādīja cilvēkus, kuri palīdzēja cits citam 1991. gadā.”
  • “Patika dziedāt un skatīties video fragmentus.”
  • “Īpaši patika kadri no Baltijas ceļa.”

Arī 5.n klases skolniece Marta dalās pārdomās par koncertlekciju:“Divi mākslinieki, Rūta un Jānis, dziedāja dažādas barikāžu dziesmas. Izpildītājiem bija ļoti skaistas balsis. Viņi arī nodziedāja vienu ukraiņu tautas dziesmu.

Es zinu, ka arī mans vectēvs piedalījās barikādēs. Nākamreiz, kad viņu satikšu, pajautāšu, lai pastāsta par piedzīvoto, un uzrunāšu, lai nākamajā gadā atnāk pie mūsu klases uz skolu un dalās savās atmiņās.”

Loretas (9.b) viedoklis: “Man koncerts ļoti patika. Patika tas, ka tajā barikāžu stāsti tika atklāti caur mūziku. Patika tas, ka dziesmu vārdi bija priekšā un varēja dziedāt līdzi. Bija interesanti iedomāties, kā šīs dziesmas dziedāja un klausījās latvieši, kamēr sēdēja nomodā dienu un nakti, nezinot, ko gaidīt, bet esot vienoti. Šo koncertu noteikti ieteiktu noskatīties citiem, jo tas raisa patriotiskas emocijas, bet vienlaikus ir arī interesants un mūsdienīgs. Es droši varu teikt, ka ieguvu milzīgu patriotisma sajūtu.”

Paldies programmai “Latvijas skolas soma” par iespēju piedzīvot kultūru!

Dalīties