Dzimtās valodas diena (R. Bubišs, 12.l klases skolnieks)

21.februārī cilvēki visā pasaulē atzīmē Dzimtās valodas dienu. Šajā dienā ir svarīgi veltīt laiku savai dzimtajai valodai, jo aptuveni puse no pasaules valodām ir apdraudētas vai atrodas uz izmiršanas robežas.

Valodas dienu ir nepieciešams atzīmēt skolās, lai jaunieši būtu informēti un neaizmirstu par savas valodas nozīmīgumu. Vairāki 12.L klases skolēni bija sagatavojuši dažādus interesantus faktus par valodu: kāds bija sagatavojis infografiku un nelielu interaktīvo spēli, kāds prezentāciju. Arī mūsu klases audzinātājai  bija nelielu aktivitāte, lai skolēni varētu pārbaudīt zināšanas par savu dzimto valodu. 

Vai jūs zinājāt, ka lībiešu valoda ir viena no apdraudētākajām Latvijas pirmiedzīvotāju valodām? Lībiešu valoda ir ierakstīta UNESCO apdraudēto valodu sarkanajā grāmatā, jo vairs nav neviena cilvēka, kam šī būtu dzimtā valoda.Lai šāds liktenis nepiemeklētu arī latviešu valodu, ir svarīgi to kopt un lolot. Cilvēkiem jāsaprot, ka valoda ir viņi paši, ja pazudīs cilvēki, kuri runā kādā valodā, tad arī šī valoda izzudīs.Tikai visi kopā mēs spējam un varam rūpēties un saglabāt savu dzimto valodu.

Dalīties