Meteņu prieki (1.u klases audzinātāja Sanita Lazdiņa)

Meteņi, tas ir brīdis, kad īsās ziemas dienas paliek garākas un laiks sāk griezties uz pavasara pusi. To sauc arī par Meteņdienu, Miesmeti, Pīrāgienu, Vastlāvi, Aizgavēni, Kuļu vakaru, Budēļu vakaru, Buduļdienu, arī par Kurmja vakaru. Kaut arī ziema vēl neatkāpjas, gaisā jaušams pavasaris.

Viena no svarīgākajām Meteņos bija vizināšanās no kalna, vizinājās visi – mazi, lieli, veci, jauni. Braucot no kalna, skaļi sauca vēlējumus un lielījās, kuram būs garāki lini. Noteikti bija jāveļ arī sniega bumbas un kamoli, lai visi darbi nākamajā gadā apaļi, raiti un gludi sokas. Ticējumi vēsta – jo tālāk no kalna nobrauks, jo garāki lini augs un  pašam būs spēks un veselība. 

Pirmdien, 7.februārī, 1.u klase devās uz Nākotnes ielas kalniņu, lai baudītu ziemas priekus un Meteņdienas aktivitātes – braucienus no kalniņa un sniega bumbu velšanu. Braucām tālu, sniega bumbas vēlām dūšīgi. Ļoti ceram, ka mums visiem būs daudz spēka un laba veselība (ko arī jums novēlam!)!

Un vēl! Meteņus uzskata arī par bērnu svētkiem, tādēļ tautās saka, ka pati Laima vai Metenis šajā dienā metot dāvanas mazajiem rokās. Ja bērni priecīgi šajā dienā, tad izdošoties arī viss gads līdz nākamajiem Meteņiem! Mums bija prieka pilnas kabatas!

Dalīties