I. Ziedoņa personības izpēte aizraujošā detektīvu nodarbībā

13.02.2023. Gulbenes novada vidusskolā ciemojās fonda “Viegli” darbinieces, lai vidusskolēniem piedāvātu savdabīgas, radošas mācību stundas, kas veltītas dzejniekam, rakstniekam un publicistam I. Ziedonim, kurš šogad svinētu savu 90. dzimšanas dienu. Nodarbības notika programmas “Latvijas skolas soma” ietvaros.

Skolēni stundas sākumā iesaistījās sarunā par I. Ziedoņa dzīvi un daiļradi, tad tika sadalīti četrās grupās un veica vienu uzdevumu katrā no piedāvātajām stacijām: “Paradokss, “Ceļš”, “Daba” un “Darbs”. Katrā stacijā skolēni saņēma no citām grupām atšķirīgu uzdevumu. Jaunieši iejutās detektīvu lomā, taču viņi veica nevis nozieguma izpēti, bet ieguva informāciju par I. Ziedoņa personību, prezentēja gan uzdevuma nosacījumus, gan paveikto. Visi piedāvātie uzdevumi bija radoši, nodarbības vadītāja ļāva skolēniem interpretēt iegūto informāciju.

Nodarbības beigās skolēni veica nodarbības izvērtējumu, gan atbildot uz vadītājas Elizabetes jautājumiem, gan pasakot atziņu vai atslēgvārdu. Lūk, dažu 12. u un 12. g klases skolēnu atziņas un nodarbības kvalitātes vērtējums!

Amanda: Nodarbībā uzzināju vairāk par dzejnieka I. Ziedoņa personību, kā arī pilnveidoju prasmes sadarboties komandā. Ļoti radoša pieeja, bija interesanti!

Gundega: Ziedoņa nodarbība “Detektīvs” dod iespēju izmantot loģisko domāšanu, tajā pašā brīdī neiespringt par atbildēm. Tomēr es teiktu, ka nodarbība vairāk piemērota jaunākiem skolēniem.

Beāte: Šis pasākums man ļoti patika, jo tajā bija dažādība uzdevumos, bija iespēja par I. Ziedoni uzzināt daudz vairāk.

Elīna: Šī nodarbība bija interesanta, taču es nevarētu teikt, ka ieguvu kaut ko no tās. Ziedoņa dzīve ir bijusi piedzīvojumiem bagāta, un atmiņā ir palicis fakts, ka viņš stādīja akmeņus.

Selīna Tīna: Man ļoti patika nodarbība, jo daudz vairāk uzzināju par rakstnieku I. Ziedoni, piemēram, bija iespēja izlasīt dažas viņa epifānijas.

Markuss: Klausījos, kā tika stāstīts par I. Ziedoņa dzīvi un daiļradi.

Līva Patrīcija: “Latvijas skolas somas” organizētā aktivitāte man patika, jo tā man deva iespēju iepazīt I. Ziedoni ne tikai kā dzejnieku, bet arī kā personību.

Rinalds: Ļoti interesants pasākums! Labas aktivitātes kreatīvas domāšanas attīstīšanai.

Deivs: Patika klausīties pārējo komandu uzstāšanos.

Rolands: Uzzināju daudz jaunas informācijas par I. Ziedoni, ko agrāk nezināju.

Ronalds: Nodarbība bija interesanta, tajā varējām parādīt komandas vienotību un spēku.

Kristofers Viljams: Manuprāt, šī bija radoša un, salīdzinot ar citiem gadiem, interesanta nodarbība.

Kristers Endijs: I.Ziedoņa pasākums ļāva vairāk iepazīt dzejnieka darbus un veidot stiprāku saikni ar klasesbiedriem, sadarboties ar viņiem.

Ilmārs: Interesants pasākums. Laba saliedēšanās aktivitāte. Visinteresantāk bija domāt asprātīgas taisnības par cilvēku.

Veronika: Bija jautri piedalīties komandā. Nezināju, ka I. Ziedonis spēlējis teātrī.

Rainers: Man šis pasākums likās garlaicīgs. Vajadzēja kaut ko aktuālāku un interesantāku.

Aleksandris: Ļoti radoši un jautri uzdevumi, kuros uzzināju informāciju par I. Ziedoņa dzīvi, raksturu un darbiem.

Vita Medniece

Dalīties