17. oktobrī 7.u klase kopā ar audzinātāju Andu devās ekskursijā uz Līgatni un Siguldu, lai ar programmas “Latvijas Skolas soma” atbalstu apmeklētu izzinošu nodarbību “Padomju slepenajā bunkurā” Līgatnē un projekta “STEM un pilsoniskās līdzdalības norises plašākai izglītības pieredzei un karjeras izvēlei” atbalstu piedalītos “Siguldas saldējuma” nodarbībā “Piena izmantošana saldējuma gatavošanā”.
Paši skolēni par Līgatnes slepeno bunkuru saka:
- Bija aizraujoši klausīties par tā vēsturi un slepenību padomju laikā.
- Bija interesanti vērot lielos energoģeneratorus.
- Patika uzmērīt tā laika gāzmaskas un fotografēties tajās.
- Kāds skolēns bija iedomājies, ka bunkurs būs mežā, bet uzzināt, ka tas bija un vēl ir zem ēkas, bija neparasti.
- Bija interesanti apmeklēt vietas, kuras nedrīkst fotografēt, jo ir svarīgas un nozīmīgas pat mūsdienās.
Par “Siguldas saldējuma” nodarbību jaunieši saka:
- Atklājām, ka saldējuma pagatavošanai katrs ražotājs izmanto dažādas sastāvdaļas.
- Noskaidrojām, ka veselīga saldējuma pagatavošanai izmaksas ir dārgākas.
- Sapratām, ka saldējumu var pagatavot ar dažādu garšu, bet ne vienmēr tas ir garšīgs.
- Uzzinājām, kas ir sorberts un ar ko tas atšķiras no saldējuma.
- Nogaršojām gan sorbertu, gan pašu gatavoto košo aveņu saldējumu.
- Vērojām un piedalījāmies saldējuma pagatavošanas procesā.
- Ieguvām informāciju, kā agrāk gatavoja un uzglabāja saldējumu.
- Izpratām, ka vislabākais saldējums ir tas, kura izgatavošanā kā galvenā sastāvdaļa tiek izmantots piens.
- Guvām priekšstatu par saldējuma vēsturi un uzzinājām, kad saldējumu sāka gatavot Latvijā.
Skolotāja Anda Pelse









