9.u klase un kino kā stāsts par laikmetu

Rīta agrumā mēs, 9.u klase, devāmies klases ekskursijā uz Rīgu. Pirmā, ko mēs apmeklējam, bija filma ,,Mans mīļākais karš” skolas somas ietvaros. Galvenā filmas doma ir atspoguļot padomju laika režīmu, pārspīlētu patriotisma uzspiestību, nevienlīdzību un gaidas par auksto karu. Animācija stāsta, ka padomju režīms tika idealizēts, kaut gan aiz tās bildes slēpās baisums un rūgta patiesība. Produktu trūkums, jo viss bija ierobežotā daudzumā; bija jāstāv garās rindās pēc sviesta, maizes, ziepēm u.c., bet dažiem bija privilēģijas, piemēram, veterāniem, viņi varēja rindu neievērot.

Cilvēki bija iebiedēti, tāpēc nevarēja protestēt un izteikt savu negatīvu viedokli pret to, kas ietekmētu padomju režīmu, visiem vienkārši bija jāklusē. Problēmas arī sagādāja darba meklēšana, jo daži, kaut kādā veidā bija nopelnījuši nodevēja statusu. Skolās skolēni iestājas pionieros, viņiem obligāti bija jāiziet militāra apmācība, tā gatavojot viņus gaidāmajam karam. Filma mums ļoti patika, to iesakām apskatīties katram pusaudzim, jo ir jāzina savas Latvijas valsts vēsture, un patiesība par to, kā bija LPSR laikos.

Pēc filmas noskatīšanās devāmies pastaigā pa Vecrīgu. Apskatījām tādas ievērojamas celtnes kā Latvijas Republikas Saeimas namu, Rīgas pili- Latvijas Valsts prezidenta rezidence, Brīvības pieminekli, kurš celts Latvijas brīvības cīņās kritušo piemiņai, Latvijas Nacionālo teātri- tajā tika pasludināta neatkarīga Latvijas valsts (ceremonijā piedalījās 36 vīrieši un 1 sieviete), pastaigājamies pa Doma laukumu, atrodot septiņas ielas, kas saiet Doma laukumā- Rozena, Zirgu, Jēkaba, Smilšu, Pils, Šķūņu un Jauniela. Ekskursija bija pamācoša, jo šogad mums ir eksāmens Latvijas vēsturē, un mēs uzzinājām daudz ko jaunu par Latvijas veidošanos, dzīvi un gaitu, un atsaucām atmiņā jau zināmu informāciju.

Autore: 9.u klases skolniece Leonia Ļutova

Dalīties