Eiropas Solidaritātes korpuss – brīvprātīgais darbs (nodarbības dalībnieces vērojums)

Latvijas rudenīgajā, vējainajā rītā saulainus sveicienus no Itālijas mums atnesa kāds ciemiņš.

6.oktobrī pie Gulbenes novada vidusskolas desmitajām klasēm viesojās Francessco Cassissa, kurš atceļojis no Itālijas, lai  atkal apciemotu  Latviju. Nodarbībā Frančesko iepazīstināja skolēnus ar Eiropas Solidaritātes korpusa brīvprātīgā darba projektiem, ko administrē Eiropas Savienības programma “Jaunatne darbībā”. Frančesko pats pirms vairākiem gadiem ir bijis brīvprātīgais Gulbenē – tā ir bijusi vērtīga pieredze, kas dāvājusi patīkamas atmiņas par mūsu pilsētu un Latviju. Frančesko ik pa laikam atbrauc uz Latviju, uz Gulbeni. Arī augustā Itālijas dienās Stāmerienas pilī Frančesko priecēja klausītājus ar savu mūziku.

Redzu kopsakarības starp Eiropas Solidaritātes korpusa un Erasmus + projektiem: tā ir skolēnu/jauniešu iesaistīšana pieredzes apmaiņā, interešu paplašināšanas un socializēšanās iespēja.

Frančesko pastāstīja, ka sadarbības iespējas, piemēram,  šādās jomās: izglītībā, sportā, darbā ar jaunatni, pieaugušo apmācībā.  Iesaistoties brīvprātīgā darba aktivitātēs, jaunieši paplašina redzesloku, organizē aktivitātes,  mācās strādāt ar dažādām datorprogrammām, mācās filmēt un montēt video, mācās uzstāties, izmantot savus talantus utt. – vārdu sakot, pilnveidojas.

Frančesko pārsteidza jauniešus, spēlējot ģitāru un dziedot dziesmas gan itāļu valodā, gan angļu valodā. Izpildot dziesmas, aicināja skolēnus pārtulkot dziesmu nosaukumus. Skolēni veiksmīgi pārtulkoja dziesmu nosaukumus, kas liecina, ka Gulbenes novada vidusskolēni pārzina labi angļu valodu. Bija dziesmas, ko jaunatne nebija dzirdējusi, bet bija arī pazīstamākas melodijas. Frančesko pastāstīja, cik svarīgi viņam ir izrādīt savas sajūtas skaņdarbos. Kā arī parādīja, kā noskaņot ģitāru.

10. klases bija ieinteresētas un sajūsmā par šo pasākumu. Pēc nodarbības, pateicoties par viesošanos, skolēni bija sagādājuši pārsteiguma dāvaniņu, kuru Frančesko ļoti novērtēja. Vairums jauniešu saprata, ka arī viņiem ir šāda iespēja – izmantojot projektu iespējas, apceļot pasauli, satikt un komunicēt ar svešzemju jauniešiem un iepazīties ar citu valstu kultūrām, pilnveidoties.

Nodarbība notika projekta “Darām kopā!” – VP2023/3-1 (programma “Kontakts”) – ietvaros.

Šis projekts tiek finansēts no Latvijas valsts budžeta līdzekļiem. Šī publikācija atspoguļo vienīgi autora uzskatus, un valstij nevar uzlikt atbildību par tajā ietvertās informācijas jebkuru iespējamo izlietojumu.

Dalīties