8.u klase mācās Cēsīs (klases audzinātāja Iluta Podziņa)

8. novembrī 8.u klasei stundas notika Cēsīs. Kosmosa izziņas centrā notika trīs fizikas stundas, Cēsu pilī – vēstures stunda, bet visas dienas garumā – klases stunda. Nē, mēs neiestājāmies kādā no Cēsu skolām, mēs braucām mācību ekskursijā.

Nesen atklātais Kosmosa izziņas centrs, pašiem darbojoties, piedāvā atklāt planētas Zeme attīstību no pirmsākumiem līdz mūsdienām (1.stāvs), izpētīt kosmosa atklāšanu un kosmisko staciju “Auseklis”(2.stāvs), kā arī veikt kosmonauta cienīgus vingrinājumus un paceļot starp planētām (3. stāvs). Katrā stāvā mūs arī notestēja. Viss bija ļoti nopietni, jo ar kosmosu jau nav nekādi joki! Te nu bija fizika, ķīmija, bioloģija un astronomija tīrā veidā. To var apliecināt arī fizikas skolotāja I.Ilgsaliete.

Ar projekta “Latvijas skolas soma” svētību mēs devāmies uz vēstures stundu Cēsu pilī. Stundas tēma “Kas dzīvoja Cēsu viduslaiku pilī”. Zināšanas no 7. klases atsaukt atmiņā palīdzēja vēstures skolotāja A.Grīnberga, tā ka mēs jau nebijām kā balta lapa. Ziniet, paša mestra zālē piedzīvot tā laika izdarības, kā sveicināšanos, cīkstēšanos, soda paziņošanu un senās spēles, bija diezgan maģiski.

Tālāk sekos apkopojums jeb atgriezeniskā saite no dalībniekiem. 

Es uzzināju, ka kosmosā cilvēki guļ taisni uz kājām; kādi amatnieki dzīvoja Cēsu pilī; bezvadu austiņas izgudroja, lai kosmonauti nesapītos vados; Jupitera pavadoni sauc Eiropa; pirms 17. gs. sievietes pilī nedzīvoja; bruņinieki nedrīkstēja rakstīt vēstules mammām; par Zemes iedzīvotāju plāniem kolonizēt Marsu; kāpēc ir sagruvusi Cēsu pils (tas Ivans Bargais vainīgs!); cik svarīga bruņiniekiem bija paklausība un ka to panāca ar bargiem sodiem; 300 livonieši 16. gs. izvēlējās paši sevi uzspridzināt, lai nenokļūtu uzbrucēju gūstā. Visvairāk patika: staigāt pa pils torņiem; sēdēt autobusa aizmugurē un smieties; vadīt roveri un darboties interaktīvajās spēlēs Kosmosa centrā.

Šādā veidā mācoties, diena paiet pavisam nemanot un ieguvums ir skaidri saskatāms!

Dalīties